Strona główna » Gotowe dania w słoikach – idealne na szybki obiad

Gotowe dania w słoikach – idealne na szybki obiad

przez admin
0 komentarz

Wekowanie jest formą pasteryzacji, czyli konserwacji produktów spożywczych, przeznaczonych do spożycia w późniejszym czasie. Z reguły kojarzy nam się z przygotowywaniem przetworów z owoców i warzyw, które przygotowujemy na zimę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów na zachowanie zdatności do spożycia przygotowanych przez nas smakołyków przez długi czas. Znały go nasze prababcie, mamy i my – stąd wiemy, że jest to zupełnie bezpieczny dla naszego zdrowia sposób na długoterminowe przechowywanie gotowej żywności, a takie dania w słoikach na wyjazd czy okoliczność, w której nie mamy możliwości przygotowania posiłku to doskonały pomysł. 

Ostatnimi czasy w mediach coraz częściej słyszymy o szkodliwości żywności głęboko przetworzonej/wysoko przetworzonej – czyli takiej, której termin przydatności do spożycia jest bardzo długi: gotowe dania, konserwy, różnego rodzaju sałatki, soki, dżemy, itp. Informacje te powodują, że coraz częściej zastanawiamy się nad domowymi przetworami, które bądź co bądź, także poddajemy obróbce, co sprawia, że zachowują świeżość przez długi czas. Z tego powodu wielu z nas rezygnuje nie tylko z przygotowywania przetworów na zimę, ale też z kupowania gotowych dań czy produktów w sklepach. Ale czy słusznie?

Czy konserwowana żywność szkodzi naszemu zdrowiu?

 NIE – pod warunkiem, że nie została wysoko przetworzona!

 Zatem należy wyjaśnić czym jest żywność wysoko przetworzona, by rozwiać wątpliwości wielu gospodyń domowych.

Jest to żywność poddana obróbce przemysłowej:

  • oddzielanie mechaniczne;
  • suszenie rozpyłowe;
  • sterylizacja;
  • promieniowanie;
  • obróbka podczerwienią;
  • termizacja;
  • ekstruzja;
  • liofizacja.

Ponadto w produkcji takiej żywności stosuje się polepszacze smaku i konserwanty. Zatem takiej żywności nie wytworzymy w domu, ani też w stołówce, restauracji czy innym miejscu, które oferuje gotową żywność!

Dania w słoikach na wyjazd

Gdy wiemy już, że nie wszystkie gotowe produkty są szkodliwe, warto rozważyć korzystanie z udogodnień, jakie oferuje nam tradycyjne wekowanie. Wybierając się w dłuższą podróż warto zaopatrzyć się w gotowe dania wekowane, które zagwarantują nam szybki i pyszny posiłek, bez konieczności gotowania. Bowiem wystarczy przełożyć do rondla zawartość takiego słoika a następnie ją podgrzać.

Dodatkowo, dla osób które nie lubią zmywać, istnieje możliwość podgrzania dania bezpośrednio w słoiku, włożonym do garnka z wodą. Ponadto niektóre weki mięsne można spożywać na zimno – niczym tradycyjne konserwy. Takie gotowe dania są też świetną alternatywą dla gospodyń domowych, którym czasem zwyczajnie brakuje czasu na przyrządzenie tradycyjnego obiadu. 

Co dzisiaj na obiad?

Pytanie, które z pewnością niejednokrotnie wywołało konsternację u każdego z nas. A to zapomnieliśmy zrobić zakupy, a to nie zaplanowaliśmy co tego dnia ugotujemy, a to zwyczajnie zabrakło nam czasu… Warto wtedy sięgnąć po gotowe danie ze słoika, którego odgrzanie zajmie nam zaledwie chwilkę. I wcale nie musi być to nudna zupa lub zeszłotygodniowy bigos, którego nadmiar upchnęliśmy do słoika. Bowiem tradycyjny proces wekowania umożliwia przechowywanie bardziej złożonych dań typu – klopsy z indyka, gołąbki, gulasz, żeberka, fasolka po bretońsku, bigos i wiele innych.

Wekowanie daje nam też możliwość zabezpieczenia śniadań i kolacji, które czasem również bywają kłopotliwe. Gdy wiemy już, że tradycyjne konserwy szkodzą naszemu zdrowiu, warto się pokusić o słoiki mięsne, w których z powodzeniem można przechowywać wszelkiego rodzaju mięsa. Taką np. wołowinę wekowaną lub wieprzowinę z powodzeniem możemy traktować jako dodatek do kanapek, który zastąpi wędlinę. 

Jeśli sami nie jesteśmy w stanie przygotowywać takich przetworów to warto skorzystać z oferty takich firm jak Wekownia, które oferują tradycyjne, wekowane dania, nie zawierające konserwantów ani polepszaczy smaku, pasteryzowane w tradycyjny – niemal babciny sposób. 

Napisz komentarz